Piektdiena, 19.04.2024, 10:09
Sveicināti Viesis

...

[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Datoru pasaule » Viss par un ap datoriem.. » Kā aizsargāt savu PC no hakeriem
Kā aizsargāt savu PC no hakeriem
AdminDatums: Svētdiena, 22.03.2009, 22:55 | Ziņa # 1
Admin
Grupa: Administrātors
Ziņu: 2111
Reputācija: 1000
Status: Offline
Mūsu laikos Internets ir jau visur,tas ir visās sfērās,personīgajā dzīvē,mācībās,iepirkšanas,biznesā un t.t.Daudzi vair pat nevar iedomaties savu dzīvi bez Interneta.Bet tur kur ir nauda,vienmēr atradīsies kāds kas vēlesies to iegūt.Ir daudzi krāpnieki,kuri visādos veidos meiģina izkrāpt no jums naudu,vai ar jūsu ,vai jūsu kompjūtera palīdzību atņem to naudu no citiem.

Interneta īpašība ir ari tā,ka taja nav policijas,nedz arī kādu citu struktūru,kas visu laiku apkarotu kibernoziedzniekus.Tāpēc jaaizstāv ir pašiem sevi.

Kādi hakeri ir sastopami?

Internetā ir sastopami dažādi «kadri»,kāds meiģinās jūs «apvest ap pirkstu» solot zelta kalnus,piedāvājot kādus pakalpojumus,liekot jums spiest uz linkiem.Šādas iespējas mēs bieži sastopam arī reālajā dzīvē.Tāpēc iespēja cīnīties ar viņiem,tāda pati kā reālaja dzīvē,neiesaistīties aizdomīgajos projektos un t.t.
Daudz sarežģitāk ir ar tā saucamajiem hakeriem.

Parasti,kad cilveks iemācās kaut ko programmēt,īpaši jauni cilveki,viņus tā arī velk uz šāda veida rīcībām.Parasti šādus hakerus sauc par «hakeriem-jokdariem».Viņi raksta kādu ļaunprātīgu programmu lai pieradītu sev,un uzjautrinātos.
Atkarībā no vīrusa rakstītaja,programma var būt tikai joks,piemēram jums no ekrana pazudīs kursors,vai arī kas nopietnaks.
Gadās kad hakeris iesūta jums neredzamu programmu,kas vienkārši iznīcina jūsu Windows,vai padara jūsu sistēmu par darbnespējīgu.Tas sava veida melnais joks,taču arī joks.
Ir otra hakeru kategorija,«hakers-mafija» viņi atšķiras ar to,ka izmanto savas iemaņas lai gūtu peļņu.Ja jums liekas ka Jūsu datorā nav ko zagt un Jūs nekļūsiet par «hakkers-mafija» upuri,Jūs kļūdaties...Jūsu dators var tik izmantots spama izsūtīšanai,vai hakeru uzbrukumu īstenošanai.

Datora uzbrukuma tipi

Izskatīsim hakera piekļūšanas veidus Jūsu datoram.Pirmais un iespējami visizplatītākais ir elektroniskajā ceļā-tas ir Jūsu dzelz drauga inficēšanās ar programmām,kuras rīkosies tā,kā ir ieplānojis hakeris.Ja Jūsu dators nesatur slepenu,jeb vērtīgu informāciju,tad visticamak ka ļaunprātīgā programma netiks jums nosūtīta ar kādu mērķi un tā tiks izplatīta spontāni.Iekļūs tā,vai neiekļūs Jūsu datorā ir atkarīgs no Jūsu modrības,tāpat atradīsies cilvēki kas tiks zem šiem uzbrukumiem.
Te ir trīs programmas veidi:

1.Tārpi

Lūk piemērs:Jūs ložņājat pa Internetu neko nelejupielādējot,bet par to laiku,bez Jūsu zināšanas pie jums ielien tārps.Lielaka daļa tarpu nav vieni,tie nes sevī vēl papildus vīrusus.Izskatās kad tārps,ir sava veida program-izplatītājs.Tārps var pārvietoties gan no saitiem,uz Jūsu datoru un pec tam no Jūsu datora talak uz flash,cd un t.t.Tārpi sadalās tikai pēc iekļūšanas jūsu datoram,jo darbība tiem ir vienāda.

2.Trojans

Šīs programmas nevar kaitēt jūsu datorām,taču tās var tikt izmantotas hakeru labā.Viņi var zagt paroles,Trojanu darbības variantu ir daudz.

3.Vīrusi

Vīrusi-ir programmas,kuru mērķis ir sabojat jūsu datoru.Tie var veikt dažādus uzdevumus,no kādas programmas dzēšanas,līdz sabojāt datoru galīgi.
Aizsargāties no tiem jums var palīdzēt Antivīrusi.

Kā pasargāt sevi no hakeriem

Neuzticieties spamam,vairākkums tārpu izplatās caur e-pastu,precīzāk caur spamu.Tapēc iesaku dzēst visas spama vēstules,bet lejupielādēt spameru vēstulēs esošus failus,vispar muļķīgi.

Lejupielādējiet tikai no uzticamiem saitiem,pievilkšana pie brīva softa(failiem) sūta mūs uz visādiem «warez»saitiem.Ieekonomējot pāris zaļo,jūs varat noķert trojanu,kurš var iztīrīt jūsu e-maku.Ļaunprātīgs softs uz wareza saitiem nav bieži sastopams,taču lejupielādējot programmas ar apšaubamu darbību (pēdējie interneta jaunumi,svešu sms lasītaju un c.) iespēja saņemt bezmaksas «Dāvanu» palielinās līdz 100%.
Updeitojiet programmas,bieži hakeri izmanto caurumus dažādās pārlūkprogrammās vai birojos.Ne bez caurumiem ir arī mūsu Windows.Daudzi lietotāji neapdeito savas programmas,līdz ar to tiek pakļauti hakeru uzbrukumiem.Taču mēs neesam no tiem-tāpec apdeitojiet savas programmas līdz jaunākajiem atjauninājumiem.
Lai jūsu antivīrusam un firewall būtu atjaunināta datu bāze.
Neapmeklējiet apšaubāmus saitus.Ļoti bieži saiti ar apšaubāmu saturu (bezmaksas porno saiti,vai «haļavas» saiti) tiem tak vajag apmaksāt savu esamību,satur savās lapās tārpu kodu,kurš ar lielako prieku pārrāpos uz jūsu datoru..Pēdējā laikā meklētāji,piemēram Google,meklēšanas rezultātā brīdina par risku jūsu datoram.

Esat zumanīgi ar to,kas iekļūst jūsu datorā..

http://mirsovetov.ru

 
Forums » Datoru pasaule » Viss par un ap datoriem.. » Kā aizsargāt savu PC no hakeriem
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana: